Pengikut

Rabu, 23 Februari 2011

saya menangis hari ke 16 jadi cikgu!!!

salam semua...

saya menangis hari ke 16!!!!

dah masuk ke hari ke 17...macam benda orked duk lalui sepanjang 17 hari...siyesly letih gila layan budak2 ni..tapi siyesly lagi, saya enjoy apa yang saya buat....orked buleh kelaih hat hujung2 ja..tapi tak kisah,orang kata kita kena enjoy dengan apa yang kita buleh,baru la tak dak tekanan...

walaupun mereka kelas hujung ka apa ka,,,ishhh...tak kisah lah..asal dieorang hormat orked,tu dah cukup orked rasa sayang kat dieorang....orked dalam proses mau hafal nama-nama dieorang...sebab,bagi orked,kalau orked sebut nama dieorang mungkin dieorang akan rasa dihargai sebab ada jugak cikgu ingat nama dieorang....orked xmo hat cikgu2 orked dulu buat, orked buat benda yang sama.

kadang2 kita terus ja hukum dieorang bila tau dieorang nakal,kaki ponteng dan what ever lah....tapi bagi orked satu ja,kita guna pendekatan psikologi...kenapa mau hukum mereka tanpa mengenali mereka.orked dekat dengan pelajar2 yang nakal ni..biasanya bila orked masuk kelas,orked detect dulu sapa yang nakal. cuba dekat dengan mereka,rasanya baru lah mereka berminat mau belajar...orked langsung tak kisah,dia melayu ka,cina ka,india ka,apa ja semua sama...


paling orked tersentuh,bila orked bagi gula2 kat mereka, ada sorang tuh pernah cakap orked la cikgu pertama yang pernah bagi gula2 kat dia...adehhh,xkan la..tpi tu la kbenarannya...orked selalu bagi gula2 kat dieorang...bgi xmo mengantuk ka atau pun dapat jawab soklan ke....ni pon atas sugestion incik adzanneel suatu masa dulu...tenkiu incik adzanneel....sayang bangat kamu sihhh....aum3....

hari ke 16 jadi cikgu saya telah menangis!!!adehh,rasa cam apa ja menangis depan budak2...malu siottttt.... rrrrr,....kisahnya camni, orked kena relief 3 masa satu kelas tingkatan 5 neh...orked pon kumpul hat nakal2 ni sembang dgn orked...kenapa orked suka menyembang dengan dieorang,sebab bagi kawalan kelas terkawal..bukan tu ja, orked mau tau kenapa dieorang xmo masuk kelas,apa masalah dieorang..senang kata orked mau dekat dengan mereka.sebab biasanya yang skema2 ni bukan ingat sangat kat cikgu,alih2 hat nakal2,hat selalu kena denda ni duk ingat kat cikgu...tu la kenyataan..

dalam duk menyembang adalah dua tiga orang duk men kat meja depan kat meja cg tuh dekat la dengan handbag orked...so orked pon cakap la

orked: "xmo3,jangan men kat buku dengan handbag cg"

pelajar; cg ingat saya mau curi ka handbag cg?

orked: saya xkata awak mau curi saya kata jangan men kat situ(dah tersentap masa nehh)

pelajar:cg ingat saya mau curi ka handbag cg!!

orked: tak....saya xdak kata mau curi...saya kata jangan men kat situ...

pelajar:saya xmau la handbag cg tu...ingat saya mau curi ka?

orked:saya xdak kluar kan pon perkataan curi ka apa ka,saya cakap jangan men kat situ ja.

pelajar:cikgu ingat saya mau curi ka!!!(sambil muka garang gila dan sore memang kasar)

masa ni memang sentap gila dah..duk tahan2 air mata habis jatuh berjurai gak air mata ni depan budak2...apa lagi berlaku la drama dimana orked terus amik buku2 terus kua.....budak2 len lak apa lagi kejar la orked...orked pun duk laju la...dieorang duk pgil2 orked pon berenti....adehhh,akhirnya pas dieorang pujuk orked masuk la balik lepas budak tu mintak maaf...sejuk sket hati...tah la,saya susah mau nangis2 neh,tapi sya jadi cam tersentap dan sebagainya...tapi buang yang keruh,amik yang jernih la...moga2 pelajar tu xbuat perkara yang sama lagi...

orked xkisah dieorang nak nakal ka apaka,janji hormat orked sebagai cikgu...adehh,malu teruk jugak la lepas nangis depan budak2 tuh....apa pun tu ja tuk orked share rini...hurmmm..ngantok...

p/s:rindu teruk kat ciknet.

6 ulasan:

nazz eusoff berkata...

bes nyerr :) hOpe sis sabar je la ek . budak zaman skrg mmg advance2 suma . hehhe . im njOying yOur blOg rite nOw :) bes!

jai jaibiz berkata...

cuba kenang kembali cikgu2 sekolah kamu masa dulu2...mesti kamu rindu sangat ngan diorang kan...

Wan Mohammad berkata...

mula2 saye ingt bdak tu grau je..

orkedwangi berkata...

nazz:tenkiu naz coz enjy my blg...
yup,bdk2 da advnce....so u must more wil be advnce from them....
luv u

orkedwangi berkata...

cik jai:aah,rindu kot...teringat zmn nakal kt sk dlu...

orkedwangi berkata...

wan mohammad:mybe die bgurau ape ke tatau..tapi sangat2 tak kene caranya...sejahat2 mane kite,satu jer...hormati guru anda...